In 2021 rolde de eerste 3D betongeprinte woning van project ‘Milestone’ uit de 3D-printer en ontvingen de eerste huurders de sleutel van deze unieke woning in de Eindhovense wijk Bosrijk. Een wereldprimeur die de internationale pers haalde; niet eerder werd een geprinte woning daadwerkelijk bewoond. Nu, drie jaar later, krijgt het project een vervolg met de vier doorontwikkelde woningen, ditmaal bestaande uit meerdere verdiepingen. Na de zomervakantie start de verkoop van de woningen.
Na de realisatie van de eerste 3D geprinte woning is op de achtergrond hard doorgewerkt aan de doorontwikkeling van de printtechniek. Saint-Gobain Weber Beamix, met een vestiging op bedrijventerrein de Hurk in Eindhoven, heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van het totale proces om zo tot een uniek industrieel en schaalbaar 3D betonprintproces te komen.
Mede in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is dit proces de afgelopen jaren tot in detail uitgewerkt en geoptimaliseerd. Hierdoor is er een industrieel proces ontwikkeld dat op grote schaal en continue, gegarandeerde kwaliteit kan leveren. Daarbij is er minder materiaal nodig vergeleken met bestaande bouwmethodes, waardoor er CO2 bespaard wordt.
Constructieve eigenschappen uit geprint beton
Daarop zijn er twee nieuwe woningtypes ontwikkeld die, in tegenstelling tot de eerste woning, bestaan uit meerdere verdiepingen. De nieuwe woningen halen hun constructieve eigenschappen volledig uit het geprinte beton, een wereldwijd unieke eigenschap binnen de 3D geprinte woningbouw. De nieuwe woningen passen door het organische ontwerp – een bewoonbare 'zwerfkei' - bij uitstek in hun bosrijke omgeving. Van ieder type woning worden er twee geplaatst aan de Bosuil in Eindhoven.