Een jaar geleden lanceerden Monumentenwacht en De Groene Grachten een adviestool om huiseigenaren te helpen met een verduurzamingsadvies op maat. Eefje van Duin, directeur van de Monumentenwachten Overijssel, Drenthe, Flevoland en Friesland: “Werk je als vakman of -vrouw regelmatig aan een erfgoedpand, zoek dan zeker onze Monumentenwachters op. Want samen versterken we elkaar.”
Alle Monumentenwachters zijn getraind door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om verduurzamingsadvies aan monumenteigenaren te kunnen geven. “Om dit adviesgesprek te ondersteunen, is vorig jaar een tool ontwikkeld. Deze kun je zien als een verlengde op de gratis, online ‘Zelfscan Duurzaam Monument’. Hiermee ontdekken huiseigenaren in een paar minuten hoe ze hun monument kunnen verduurzamen. Een verdieping op kennis uit deze zelfscan is door de nieuwe tool toegankelijk gemaakt en wordt nu ingezet door de Monumentenwachters. Zij gebruiken de informatie als uitgangspunt bij hun gerichte en persoonlijke advies, passend bij het pand.”
Authenticiteit van glaswerk
Voor het verduurzamen van elk monument zijn ook nog steeds de ‘quick wins’ interessant, stelt Van Duin. “Dikke gordijnen ophangen, een terugslagklep in de afzuigkap zetten en zorgen voor een goede kierdichting… Het zijn heel simpele, standaard zaken, maar veel huiseigenaren denken er gewoonweg niet aan. Onze Monumentenwachters laten gedurende het adviesgesprek uiteraard dat soort tips niet liggen.”
Toch blijft het niet bij dergelijke, algemene adviezen: “Een monument vraagt gewoonweg veel aandacht en zorg bij zowel onderhoud als verduurzaming. Alle bouwkundige maatregelen om een monument te verduurzamen zijn dan ook maatwerk. Neem zoiets als de beglazing; glas vervangen kan soms wel en soms juist niet; dat geldt ook voor bijvoorbeeld achterzetbeglazing. Van de kwaliteit van het kozijn en de authenticiteit van het glaswerk tot de maat van de roedes…. Je hebt te maken met zoveel variabelen dat er geen eenduidig advies te geven is. De Monumentenwachter let op alle details en neemt die mee in het advies. Juist omdat er zoveel bij komt kijken, is het nodig om gecertificeerde partijen in te schakelen.”
Doorverwijzen naar bedrijven
En naar zulk soort bedrijven verwijst de Monumentenwachter tijdens het adviesgesprek. “De wachters denken graag zo praktisch mogelijk mee met huiseigenaren. Ze hebben zelf een groot netwerk in hun regio en kennen erkende bedrijven die ervaring hebben met het verduurzamen van monumenten.” Van Duin zou daarom elke vakman en -vrouw willen adviseren contact te leggen met de Monumentenwachter in zijn of haar regio. “Wij zijn er als Monumentenwacht om eigenaren te ontzorgen en het juiste te doen voor monumenten. Dat betekent ook dat we graag doorverwijzen naar de juiste bedrijven, die hun vak bij het verduurzamen van monumenten verstaan. Dus maak je als specialist kenbaar, zodat de Monumentenwachter jouw kwaliteiten kent!”
Handig!
De Monumentenwachter stelt naar aanleiding van de tool en het adviesgesprek met de monumenteigenaren een rapport op. Dit is geen vergunningsklaar advies, maar een denkrichting. Het rapport bevat verbruiks- en gebruiksgegevens, informatie over de monumentale waarden en een overzicht van passende verduurzamingsmaatregelen. Vraag als specialist of jouw klant een dergelijk rapport heeft: hier kun jij waardevolle detailinformatie uithalen.
Tip
Het Restauratiefonds voert diverse regelingen voor monumenteigenaren. Hierdoor is er voor zowel advies als uitvoering financiering mogelijk. Daar profiteer jij als specialist ook van!
Tekst: Daphne Doemges-Engelen
- Bekijk ook
- monumentenwacht.nl