Snel en steigerloos bouwen met prefab beton

Algemeen 12-07
Snel en steigerloos bouwen met prefab beton

De Coninxpoort wordt één van de hoogste gebouwen van Lelystad. In het woongebouw komen 96 appartementen. De toren wordt opgebouwd uit prefab casco’s en een prefab gevel. Zo kan er snel en steigerloos gebouwd worden.

Snel en steigerloos bouwen met prefab beton

“Binnen zes dagen bouwen we één verdieping,” aldus projectleider Christian Schuurman van Trebbe. Bovendien biedt Trebbe op deze manier het hoofd aan het tekort aan goede vakmensen. Alle prefab onderdelen zijn onder gecontroleerde omstandigheden vervaardigd. Dat komt de kwaliteit van het product ten goede.

Woontoren De Coninxpoort, ontworpen door Inbo architecten, krijgt 14 bouwlagen. In De Coninxpoort komen studio’s en appartementen met één, twee of drie slaapkamers. De woningen krijgen diverse oppervlaktes van 36m2 tot en met 100m2.

Bouwen met prefab beton was voor Trebbe niets nieuws. De combinatie van een prefab beton casco met kant-en-klare gevels echter wel. “Het proces vraagt meer voorbereiding,” legt Schuurman uit. “Denk aan de engineering van de prefab elementen. De betonproducenten Bestcon en Constar maakten elk hun eigen tekeningen, maar er was daarbinnen sprake van afstemming.” Voor Bestcon, die de wanden en vloeren voor het casco levert, was het best een puzzel. “Vanwege de verschillende afmetingen van de woningen, is geen bouwlaag hetzelfde,” aldus werkvoorbereider Dèniel Juliana van Bestcon.

Bouwen zonder steigers

Groot voordeel bij dit project is dat er met kant-en-klare gevels wordt gebouwd. Er zijn dus geen steigers en gevelconstructies meer nodig. Dat komt de veiligheid op de bouwplaats ten goede.

Bron:betonhuis.nl