Schuurmans Afbouwsystemen wint de Nationale Gyproc Trophy

Events 30-09
Schuurmans Afbouwsystemen wint de Nationale Gyproc Trophy

De winnaars van de Nationale Gyproc Trophy zijn bekend. Op 27 september namen verschillende Gyproc Professionals een prijs in ontvangst tijdens de Nationale Gyproc Trophy 2024. Schuurmans Afbouwsystemen is de grote winnaar. Het afbouwbedrijf neemt de prijs mee naar huis voor de transformatie van Museum Paleis Het Loo. Daarnaast ontvingen GDS Bouwsystemen, BENO Projectafbouw en Kwakman Groep een award in de drie categorieën. Schuurmans Afbouwsystemen viel twee keer in de prijzen en ontving ook de Gyproc Professionals Keuze.

Schuurmans Afbouwsystemen wint de Nationale Gyproc Trophy

De onafhankelijke vakjury prees Schuurmans Afbouwsystemen voor een uitzonderlijk project. Uiteraard vanwege de statuur als paleis van de Oranjes, maar in het kader van de Nationale Gyproc Trophy vooral vanwege de gevoelige uitdaging die er komt te liggen als je een dergelijk betekenisvol monument mag verbouwen cq. afbouwen. “Schuurmans Afbouwsystemen B.V. heeft een absolute topprestatie geleverd. Een monument als dit, waarvan een groot deel ondergronds onder de binnentuin, brengt heel veel uitdagingen met zich mee. Of het nu over de strakheid van de grote wanden en plafonds gaat, de minutieuze maatvoering van de met marmer bekleden wanden, de vele details in het zogenaamde ‘vogelhuisje’, de trap- en voorzetwanden en ga zo maar door. Overal heeft de jury haast ademloos het prachtige werk bewonderd. De prestatie van het afbouwbedrijf heeft absoluut zeer bijgedragen aan de architectonische beleving van de binnenruimtes en succes van het project.” 

Schuurmans Afbouwsystemen wint de Nationale Gyproc Trophy

Categorie Utiliteitsbouw

BENO Projectafbouw won de Nationale Gyproc Trophy 2024 in de categorie Utiliteitsbouw. De jury waardeerde het afbouwbedrijf met deze prijs om hoe zij is omgegaan met de uitdagende vormen van het ontwerp van het project Bejo Zaden in Warmenhuizen. Verhoeven Montage is met Kantoor Belvédère in ‘s-Hertogenbosch de runner-up. “Wat op papier een ‘rechttoe-rechtaan’ gebouw lijkt te zijn, blijkt qua binnenafbouw toch een juweel te bevatten”, aldus de vakjury.

Categorie Woningbouw

De Nationale Gyproc Trophy 2024 in de categorie Woningbouw ging naar GDS Bouwsystemen voor het project De Bunkertoren in Eindhoven. De jury had qua uitvoeringskwaliteit wat te kiezen dit jaar, maar De Bunkertoren torende letterlijk en figuurlijk boven de andere inzendingen uit. De runner-up in deze categorie is Accompli Afbouw Projecten voor het Haagse project Frank is een Binck. Het totale project valt op door een zeer zorgvuldige functionele detaillering en strakke uitvoering.

Categorie Innovatie

In het kader van innovatie won Kwakman Groep met het project Blend, Salt en Pepper in Amsterdam. De vakjury licht toe: “de innovatie; een circulair samen te stellen en demontabel kunststof pallet voor Gyproc Afbouwpakketten. Het lijkt op het eerste oog een kleine innovatie, maar heeft een grote impact! Bijvoorbeeld 70 procent (!) minder loopbewegingen na uitvoering op de bouwplaats, minder beschadigingen door het slimme ontwerp en een flinke reductie in afval.”

De Gyproc Professionals Keuze

Iedere editie kiezen de Gyproc Professionals hun eigen favoriete project. Dit jaar ging deze eervolle prijs naar Schuurmans Afbouwsystemen. Met de publieksprijs krijgt zij de waardering van haar collega’s voor de transformatie van Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn.

De Nationale Gyproc Trophy 2024

Iedere twee jaar reikt Gyproc Nederland de Nationale Gyproc Trophy uit. Met deze prijs waardeert de onafhankelijke vakjury, namens de fabrikant van gipsproducten en -systemen, de creativiteit en het vakmanschap van Gyproc Professionals. Een netwerk van vooraanstaande afbouwbedrijven gespecialiseerd in het verwerken van Gyproc systemen. Voor deze 9e editie zonden de afbouwbedrijven in totaal 24 projecten in.

 Tom van Engelen, marketing directeur Gyproc en Isover Nederland kijkt terug op een geslaagde editie. “Met de Nationale Gyproc Trophy tonen we iedere twee jaar waardering en erkenning voor hun vakmanschap, inzet en creativiteit. Voor ons laat het ook zien hoeveel waarde wij hechten aan het partnerschap dat we met de afbouwbedrijven hebben. Wij feliciteren alle winnaars en runners-up met hun geweldige projecten. Dit jaar vond de award ceremonie plaats op Paleis Het Loo, wat puur toevallig ook het winnende project bleek te zijn. Dit maakte deze editie voor Schuurmans Afbouwsystemen B.V. extra bijzonder.”

Toon van den Aker, financieel directeur bij Schuurmans Afbouwsystemen, vertelt: “Wij zijn ontzettend trots dat we de Nationale Gyproc Trophy 2024 in ontvangst hebben mogen nemen voor onze werkzaamheden in Museum Paleis Het Loo. Deze waardering is volledig toe te kennen aan Rob Kreté en zijn team. Het feit we deze prijs hebben gewonnen is te danken aan de vakbekwaamheid van onze vaklieden. Zij hebben de werkzaamheden in het Paleis onder uitdagende omstandigheden, zoals Corona, fantastisch uitgevoerd.”

Vakjury

De inzendingen zijn zorgvuldig beoordeeld door de vakjury, onder voorzitterschap van Jos Lichtenberg. De andere leden van de jury, afkomstig uit vele disciplines van de bouwkolom, zijn Eloise Maingay, Ad Tissink, Jos van den Hoven en Eric Vreedenburgh en Ad Maas. Bij de beoordeling van de inzendingen kijken de juryleden naar vakmanschap, het realiseren van de gewenste architectuur, bouwkundig slimme oplossingen, samenwerking, de rol van het afbouwbedrijf tijdens het bouwproces en de realisatie van de technische criteria. Daarnaast speelt de wijze waarop de ingezonden informatie is gepresenteerd in woord en beeld een belangrijke rol.

“De jury heeft weer genoten van het prachtige werk dat verspreid over Nederland is gerealiseerd. De winnende projecten zijn, hoewel voor ons geen hoofddoel, van een niveau om ook internationaal naar de prijzen mee te kunnen dingen. Wij wensen alle winnaars natuurlijk veel succes bij hun poging om de Internationale Gyproc Trophy 2025 in hun categorie in de wacht te slepen. En voor diegenen die niet in de prijzen zijn gevallen willen we zeker nog wel kwijt. Wij hebben veel waardering voor het vakwerk dat breed is geëtaleerd. De lat ligt bij de Gyproc Professionals inmiddels zéér hoog waardoor soms geleverde topprestaties het net niet tot een selectie hebben gered. Een ander scoorde dan nog net iets hoger”, aldus Jos Lichtenberg.

Van Engelen: “Het hoge niveau en de diversiteit van alle inzendingen maakte het een uitdagende opdracht voor de zes juryleden om alle 24 prachtige projecten op hun waarde te beoordelen. Wij zijn alle leden weer zeer dankbaar voor hun tijd, enthousiasme en energie.”

Benieuwd naar de winnaars en alle andere inzendingen? Kijk op www.gyproc.nl/gyproctrophy.