Vrijwel iedereen kent de Markthal in Rotterdam. Dit unieke bouwwerk is gelegen vlakbij de centrale bibliotheek, bij station Blaak, in de nabijheid van de eveneens zo bekende kubuswoningen. Wie de markthal bezocht heeft kan niet heen om de kenmerkende bouwstijl die veel rondingen kent en vrijwel geheel uit glaswerk bestaat.
Mensen die graag über centraal wonen kunnen zelfs een appartement kopen in de glazen eettempel van de stad. Zo woon je dus in de Markthal en heb je altijd zicht op de vele stands, kramen en winkelend publiek. Maar hoe is de bouw zo perfect tot stand gekomen, hoe wordt dergelijk glaswerk zodanig geplaatst dat er niets misloopt?
Plaatsing van glasplaten in de Markthal
De Markthal in Rotterdam is een kenmerkend en uniek gebouw voor de stad Rotterdam, evenals de Euromast, de Erasmusbrug en de kubuswoningen dat zijn. De Markthal kent een boogvormige constructie en een grote glazen koepel in velerlei kleuren. De glasplaten zijn in deze constructie op een aantal verschillende manieren geplaatst.
Enerzijds is de glasconstructie van de koepel gebouwd met behulp van een staalstructuur. De op maat gemaakte glasplaten werden op de staalconstructie geplaatst met behulp van draaibare bevestigingspunten. Dit betreft een veelgebruikte techniek bij glazen daken en koepels, wat het mogelijk maakt voor ontwikkelaars en technici om zeer grote oppervlakten aan te leggen.
Daarnaast zijn er glasplaten geplaatst in de boogvormige constructie van de Markthal met behulp van een speciale glaszuiger. Dit is een apparaat dat zorgt voor een vacuüm tussen het glas en de constructie, waardoor het glas wordt vastgehouden en gemakkelijk in de juiste positie geplaatst kan worden.
Gebruik van glaszuigers
Het plaatsen van de glasplaten in de Markthal betrof een zeer specialistische methode, waarbij de hulp van glaszuigers noodzakelijk was. Glaszuigers worden ontwikkeld en op de markt gebracht door fabrikant Viavac.
Wat is een glaszuiger nu precies?
Het woord verraadt al enigszins de werking: glazen platen worden door een glaszuiger vacuüm gezogen, zodat zij verplaatsbaar worden zonder dat er mankracht bij komt kijken. De glaszuiger is een apparaat dat wordt gebruikt om ruiten te plaatsen of te verwijderen, meestal in gebouwen. Het bestaat uit een frame met wielen, een vacuümpomp en een zuigplaat met een rubberen rand. Degene die het apparaat bedient plaatst de zuigplaat tegen het glas, start de vacuümpomp en verplaatst de glaszuiger naar de juiste positie. De vacuümpomp creëert een sterk vacuüm tussen de zuigplaat en het glas, waardoor het glas wordt vastgehouden zonder dat er extra hulpmiddelen nodig zijn. Hierdoor is het gemakkelijk om het glas in de juiste positie te plaatsen.
Voor de aanleg van gebouwen wordt deze moderne, innovatieve techniek steeds vaker ingezet. En niet alleen voor glaswerk, maar ook voor gevelplaten bijvoorbeeld; alles wat vacuüm kan worden gezogen kan getransporteerd en geplaatst worden met de glaszuiger. Toekomstig bouwen kan dan ook niet zonder de techniek achter de glaszuiger.
- Bekijk ook
- viavac.nl