In februari reikt Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de twaalfde keer de Glas Award uit. Tot 25 oktober kunnen bijzondere vlakglasprojecten voor deze prestigieuze prijs aangemeld worden. “Men vreest soms dat grote projecten altijd winnen, maar kleine en grote projecten hebben precies even veel kans op de Award”, zegt Cor Wittekoek van Vakgroep GLAS.
Vakgroep GLAS van branchevereniging Bouwend Nederland reikt sinds vijfentwintig jaar de Glas Award uit voor bijzondere toepassingen van vlakglas in het interieur of exterieur. De toonaangevende vakprijs wordt om het jaar uitgereikt: op 6 februari 2025 zal de twaalfde uitreiking plaatsvinden. Cor Wittekoek, secretaris van Vakgroep GLAS, licht toe: “Iedereen die betrokken is bij een glasproject kan inzenden: glasleveranciers, glaszetters, architecten, aannemers. Het kan daarbij gaan om een innovatieve toepassing of een project voor verduurzaming.”
Gevarieerde winnaars
De lijst winnaars van de afgelopen jaren laat grote diversiteit zien. “In een van de eerste jaren won bijvoorbeeld de Stichting Vlakglasrecycling, met een project waarbij ingezameld vlakglas gerecycled kon worden tot nieuw glas”, zegt Wittekoek. “Awards gingen ook naar een kunstwerk met een glazen zwembad in Museum Voorlinden en naar de toepassing van glas in de Markthal in Rotterdam. In 2014 ging de prijs naar de Glazen Boerderij in Schijndel, waarbij bedrukte glasplaten de oude situatie weergeven. Een indrukwekkende winnaar was ook Beeld en geluid in Hilversum: het unieke is daar dat geen twee glaspanelen dezelfde vorm en samenstelling hebben. De gevel bevat een paar honderd glaspanelen, die allemaal op maat gemaakt zijn.”
Ook buiten Nederland
Dit jaar is het reglement iets aangepast. Voorheen mochten alleen gebouwen in Nederland en België genomineerd worden, nu mag men ook projecten in het buitenland aandragen, als die maar uitgevoerd zijn door Nederlandse bedrijven of glas van Nederlandse producenten bevatten. Wittekoek: “In Nederland heb je namelijk een aantal vooruitstrevende producenten van glas voor bijzonder innovatieve toepassingen, die vooral in het buitenland worden toegepast. Denk aan Dubai: zulke gebouwen vind je niet veel in Nederland.”t
Onafhankelijke jury
Alle inzendingen die voldoen aan de reglementen, worden beoordeeld door een vakjury. Wittekoek: “De vijf juryleden zijn onafhankelijk: ze zijn gelieerd aan de glasindustrie, maar werken daar niet in. Twee juryleden zijn werkzaam aan de technische kant, namelijk Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas en Matthijs van de Vliet van Peutz BV: zij kijken naar de samenstelling van het glas, hoe zit het product in elkaar, hoe veilig is het?
Eén jurylid werkt aan de consumentenkant: Edwin de Groot van Klantgericht Bouwen, zijn blik is gericht op de vraag of er potentie is voor bredere toepassing. Het vierde jurylid is Jan Belis van de Universiteit Gent, die vanuit zijn bouwkundige expertise kijkt. Voorzitter Peter van Rhede heeft een functie in de glasindustrie, maar niet in de vlakglasindustrie.” Deze jury kiest uit de inzendingen de drie beste projecten. Deze drie worden voorgelegd aan de 215 leden van vakgroep GLAS, die via een stemformulier elk een stem mogen uitbrengen.
Groot en klein
“Er worden veel grote projecten ingezonden, zoals bijzondere gebouwen op de Zuid-As, met rondingen van glas, dakbeglazing of glas gecombineerd met energieopwekking of zonwering. Zulke projecten zijn altijd nominatiewaardig. Maar vlak de kleinere projecten niet uit, zoals de Apple Store die bijna helemaal van glas is. Ook bijvoorbeeld kerken die omgebouwd worden naar wooneenheden met behoud van het karakteristieke uiterlijk, zijn kanshebbers. Kleinere bedrijven zijn soms bang dat de grote altijd winnen, maar dat is niet zo. Grote en kleine projecten hebben precies even veel kans op de prijs. Kleine projecten kunnen hoog scoren: zoals het zwembad in Museum Voorlinden.”
Uitreiking op de Bouwbeurs
“Naast de prestigieuze Glas Award reiken we ook de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uit. Zo won de TU Delft een aantal keer de Aanmoedigingsprijs, onder meer voor een manier om glas dat moeilijk te recyclen is, te recyclen.” Inzenden kan tot 25 oktober. De uitreiking zal zijn op 6 februari 2025 op de Bouwbeurs. “We nodigen de markt uit om in te zenden: met de Glas Award laat je je aan iedereen zien, dus ook aan de voorschrijvende partijen.”
Tekst: Nolanda Klunder
- Bekijk ook
- glasaward.nl