Isoleren van een pand levert al snel milieuwinst op: een goede isolatie betekent minder energiegebruik, minder (zware) installaties en daardoor minder CO2-uitstoot. Maar de isolatieproducten zelf hebben ook impact, benadrukt Hugo Smits van IsoBouw: “Kies voor een product met een goede milieuprestatie.”
Vorig jaar liet IsoBouw vernieuwde LCA’s (LevensCyclusAnalyses) maken van zijn isolatieproducten. “Uit dat onderzoek, uitgevoerd door NIBE en getoetst door SGS, bleek dat onze producten erg goede milieuprestaties hebben”, vertelt Hugo Smits, projectmanager Research & Development van IsoBouw Systems BV. “We vroegen daarom onafhankelijk onderzoeksbureau Alba Concepts om onze milieuprestaties te vergelijken met die van veelgebruikte alternatieven. Daaruit bleek dat onze isolatiesystemen op belangrijke indicatoren, zoals CO2-emissie, beter scoren dan de alternatieven, dus ook beter dan biobased materialen.”
Weinig grondstof nodig
De isolatieproducten van IsoBouw zijn gemaakt van EPS: geëxpandeerd polystyreen, een aardolieproduct. Hoe komt het dat ze zo’n goede milieuprestatie hebben? Daarvoor zijn drie redenen, zegt Smits. “Ten eerste bestaat EPS voor 98% uit lucht en voor slechts 2% uit polystyreen. Je hebt dus heel weinig grondstof voor veel hoogwaardige isolatie. Alle grondstoffen – glaswol, steenwol, polystyreen, polyurethaan, biobased materialen – vragen energie om van grondstof omgevormd te worden tot verwerkbaar materiaal. Hoe minder materiaal je gebruikt, hoe minder energie er nodig is, hoe minder CO2 je uitstoot. Dat is dus een belangrijke kraan om aan te draaien.”
Hergebruikt en recycled
“Ten tweede gebruiken we zo veel mogelijk gerecyclede materialen. In onze productielocaties hebben we geen afval, resten worden weer vermalen tot losse bolletjes waar we nieuwe platen van maken. Verder hebben we een retoursysteem, Use4ReUse, voor snijafval uit de bouw, dat we ook weer inzetten als grondstof. Ten derde gebruiken we ook EPS-afval uit andere sectoren: geïsoleerde viskisten uit de visserij, plantenbakken uit de tuinbouwsector of verpakkingsmaterialen van bijvoorbeeld koelkasten. Dat proces is relatief uniek: op dit moment is de tweede grondstof-fabriek in Europa gestart hier in Etten-Leur, die van de restmaterialen uit deze sectoren nieuwe EPS-grondstof maakt voor onze producten. Kortom, er is voor onze isolatieplaten maar heel weinig grondstof nodig, en wat er nodig is wordt voor een groot deel gehaald uit de recyclemogelijkheden van EPS. Het is daardoor heel moeilijk voor andere materialen, zelfs voor natuurlijke materialen, om een lagere milieu-impact te hebben.”
Lichtgewicht
EPS biedt grote voordelen bij de (na-)isolatie van daken, vertelt Smits. “Bij platte daken is de druksterkte van het isolatiemateriaal een belangrijke factor, want je moet erop kunnen lopen om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Wil je de gewenste isolatiewaarde (Rc 6.3) en druksterke krijgen met andere materialen dan EPS, dan gaat het over een fors gewicht: PIR weegt 4,5kg/m2, houtwol 43kg/m², drukvaste steenwol 40kg/m². EPS weegt maar 3,6 kilo per m². Een laag gewicht betekent minder grondstof die geproduceerd en getransporteerd moeten worden.”
Bij de renovatie van hellende daken is er een bijkomend voordeel. “Ook daarbij zoek je een product dat lichtgewicht is zodat de bestaande onderconstructie niet aangepast hoeft te worden, maar hier wil je ook een product dat constructief ingezet kan worden zodat het een verzakking van het dak kan verhelpen. Daar zijn de EPS lichtgewicht renovatieplaten heel geschikt voor: de platen, (SlimFix Reno genaamd) zijn met slechts enkele houten ribben zo stevig dat je het dak ermee kunt uitvlakken. De biobased alternatieven zoals vlaswol kunnen zichzelf niet dragen, zouden uitzakken en moeten daarom een houten frame gebruiken: dat is veel zwaarder dan het lichtgewicht EPS met een paar ribben. Kies je bij na-isolatie dus voor de alternatieven, dan moet je vaak de constructie van het dak aanpassen.”
Keus bij renovatie
“Nu we zeker weten dat onze producten een zoveel betere milieuprestatie hebben, zoeken we naar manieren om de markt ervan bewust te maken dat er een keus is”, zegt Smits. “Uit onderzoeken is gebleken dat er bij renovaties net zo veel CO2 vrijkomt als bij nieuwbouw. Het is daarom van groot belang dat vastgoedeigenaren en woningcorporaties zich bewust zijn van de impact van hun renovaties en daarbij de juiste keus maken. We hebben op onze website een rekentool, CO2-saver, die voor je uitrekent wat de CO2-emissie van verschillende isolatieproducten zou zijn voor jouw project. Mijn ervaring is: bereken de CO2-emissie van de isolatie-opties die je bij je renovatieproject kiest, want de aanbieding met de laagste CO2-emissie zal vaker de voorkeur krijgen.”
Tekst: Nolanda Klunder
- Bekijk ook
- isobouw.nl