Een nieuw boek, 'Timber! Hoe hout kan helpen de wereld te redden van de afbraak van het klimaat' zal controverse veroorzaken in de conservatieve bouwwereld en in de meer traditioneel ingestelde elementen van de milieubeweging.
De CO2-uitstoot van beton- en staalconstructies is bekend. Waarom gebruiken we dan geen koolstofvriendelijkere bouwmaterialen? In een gepassioneerd en overtuigend betoog pleit auteur Paul Brannen waar mogelijk voor het gebruik van hout in gebouwen. Zijn controversiële en contra-intuïtieve argument is duidelijk: het planten van bomen is niet genoeg om de hoeveelheid koolstof in de atmosfeer te verminderen, we moeten ze ook kappen en meer hout gebruiken in onze gebouwen. Het kappen van bomen wordt natuurlijk gevolgd door het planten van nieuwe jonge boompjes, zodat het hele duurzame proces opnieuw kan beginnen, d.w.z. dat er geen ontbossing mag plaatsvinden.
‘Timber’ brengt hout van de marge naar de mainstream
Dit is het eerste boek dat hout van de marge naar de mainstream brengt, van de bossen naar de steden. Het behandelt directe vragen over duurzaamheid, veiligheid, de biodiversiteit van commerciële bossen en de druk op landgebruik. Het pleidooi voor hout als constructiemateriaal is overtuigend gemaakt - de creatie van nieuw samengesteld hout met de structurele sterkte van staal en beton stelt ons voor het eerst in staat om houten wolkenkrabbers te bouwen - en is gebaseerd op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van engineering en materiaalkunde. Naast de bekende bosbouwmodellen pleit het boek voor alternatieven zoals houtlandbouw en agroforestry die extra biodiversiteitswinst voor boerderijen met zich meebrengen.
De auteur van ‘Timber!’is Paul Brannen, Director of Public Affairs voor de European Confederation of Woodworking Industries (CEI-Bois) en de European Organisation of the Sawmill Industry (EOS). Hij werkt ook voor Timber Development UK (TDUK). Als voormalig lid van het Europees Parlement werkte hij aan wetgeving op het gebied van klimaatverandering en in deze periode werd hij zich steeds meer bewust van de potentiële rol van hout bij het koolstofvrij maken van de gebouwde omgeving.