Afval schildersbedrijven in beeld

30-03-2023
Afval schildersbedrijven in beeld

De hoeveelheid afval van schildersbedrijven lijkt beperkt. Klantspecifieke, gekleurde verf springt het meest in het oog.

Afval schildersbedrijven in beeld

Ook worden kwasten na gebruik grotendeels niet gereinigd. Zie hier de eerste conclusies uit een recente enquête onder schilders.

De brancheorganisaties OnderhoudNL (schilders- en onderhoudsbedrijven), VVVF (verfproducenten) en VVVH (verfgroothandels) hebben gezamenlijk een enquête uitgevoerd onder schildersbedrijven om in kaart te brengen hoe zij met hun afval omgaan. Het onderzoek is in 2022 afgenomen onder 86 schildersbedrijven, aangesloten bij OnderhoudNL; de resultaten zijn een indicatie en geen harde afspiegeling van de markt.

Afval kleinere schildersbedrijven

De enquête toont aan dat de afvalstromen van consumenten en de professionele markt met elkaar verweven zijn. Kleinere schildersbedrijven, en dat is ongeveer tachtig procent van de sector, laten hun gebruikte verf achter bij de klant. Op zich logisch want als klant heeft hij/zij hiervoor betaald. De klant levert de verfrestanten, vermoedelijk nadat ze een aantal jaren in de schuur zijn opgeslagen, uiteindelijk in bij de gemeentelijke milieustraat.

Milieustraat

Uit de enquête blijkt dat ook kleinere schildersbedrijven zelf verfrestanten naar de milieustraat brengen. Wettelijk is dat niet toegestaan, maar het betekent wel dat de twee afvalstromen moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden. Toch wordt in de meeste gevallen, wanneer verf niet bij de klant kan worden achtergelaten of bewaard voor de volgende klus,  het afval van schildersbedrijven door professionele inzamelaars opgehaald, waarvoor ze contracten hebben.

Het belangrijkste afvalprobleem, bevestigt de enquête, is gekleurde verf. Deze verf is klantspecifiek en niet bij een volgende klus opnieuw te gebruiken Schilders geven ook aan dat een geopende verfverpakking aan kwaliteit verliest, wat eveneens voor afval zorgt.